Hva er GPS sporing?

Reklame | sporing.tropehagen.no

GPS eller Global Positioning System som det heter på engelsk, er en svært nyttig teknologi. De aller fleste av oss har sett eller brukt en gps sporer til bil for navigasjon, men bruksområdene er også geniale for dyreeiere..

Hva er GPS sporing?

Et populært bruksområdet for GPS i dag, i tillegg til hund og katt, er å følge med på barn, eldre med demens. Dagens GPS-sporere er veldig sofistikerte. Til og med små gjenstander og klesplagg kan tagges med en GPS sporer. GPS sporere kommer nemlig i mange former og noen er svært små, slik at de er veldig vanskelig å få øye på. Avansert GPS-utstyr er heller ikke lenger dyrt.

I GPS sporeren sitter det et SIM kort slik det gjør i mobiltelefonen og du har et abonnement. Forskjellen er at det i sporeren brukes et data SIM kort, som kan sende sms.

Historisk sporingsdata

Dagens GPS sporere kan loggfører historisk data som du får tilgang til via en nettportal eller app. GPS brikker bruker heller ikke mye batteri og mange av dem har en batteritid på mange dager. Hvis du bruker en app eller nettportal for å spore f.eks. savnet hund så kan du følge med direkte på smarttelefonen eller nettbrettet. Sporingsdata blir lagret i nettportalen samtidig som du får tilgang til sanntids data, dvs. du kan spore hunden forløpende.

Kjøp en GPS hvor du også kan følge med på PC.

Løpende rapporter på SMS-elektronisk gjerde

Men du trenger ikke å følge med hele tiden. Mange GPS sporere kan programmeres til å sende en e-postmelding eller SMS melding når GPS sporeren beveger seg utenfor et gitt område. Du setter et elektronisk «gjerde» (defence) hvor du bestemmer hvor hunden eller katten kan være innenfor. Går de utenfor får du et varsel på telefonen. Det er også mulig å stille inn tidsintervaller for når du skal få GPS-rapporter eller logger som sendes via SMS eller e-postmelding. Ellers kan du naturligvis sjekke GPS-historikken på en app eller nettportal.

Personlig sikkerhet-SOS knapp

Ved å bruke digitale kart på smarttelefonen kan familie og venner bruke GPS-sporing for å få oversikt over sine nærmeste. Dette har faktisk hjulpet mange å komme seg i sikkerhet i både naturkatastrofer og nødssituasjoner. For sistnevnte har dette vært svært gunstig for redningsfolk som trenger navigasjonsdata raskt for å kunne utføre jobben sin. Foreldre som er redde for sine barn er svært takknemlig for gps klokke til barn. Det er ingen hemmelighet at enkelte bydeler har høy kriminalitet, og dersom det skulle skje noe så kan GPS sporing av barn øke sjansen for at barna kommer til rette igjen. Gode GPS sporere har SOS knapp hvor barn eller eldre kan holde inn knappen noen sekunder og da sende et varsel til oppgitt tlf.nummer. Dette er også nyttig på fjellturer etc. dersom et uhell skulle være ute og du er tom for strøm på telefonen eller i områder med dårlig dekning.

Det er ikke bare barn som kan ha god nytte av GPS, særlig de eldre med demens har god nytte av en gps tracker. Vi leser jo ofte i avisen av en eller annen forkommen eldre herre eller dame har gått seg bort eller ikke vet hvor de er. Hvis de derimot har en GPS  brikke kan deres nærmeste finne dem raskt igjen. Ved å kombinere avanserte programmer og GPS kan også svaksynte og blinde mennesker bruke denne informasjon til å ferdes i omgivelser uten en ledsager.

GPS blir også mye brukt blant de som jakter, både for å finne frem i ulendt og ukjent terreng, og for å holde øye med jaktbikkja. De som ikke jakter har også god nytte av gps sporere, særlig på hunder som liker å løpe uten bånd i skog og mark.

Beskytt fartøy og kjøretøy

Selv om moderne fartøy og kjøretøy er utrustet med mye elektronikk som skal beskytte deg mot tyveri, så finnes det alltid en svakhet som kan utnyttes. Når bilen, motorsykkelen eller båten blir stjålet skal det mye til før den dukker opp igjen, med mindre du kan spore kjøretøyet med en gps tracker. Da har også politiet noe å gå etter og kan gjøre sitt for å øke sjansen for at du får tilbake kjøretøyet ditt. GPS tracker til bil og andre kjøretøy bruker ikke mye batteri. Mange GPS-trackere kan vare i mange dager. GPS sporing av båt og andre fartøy kan sikre deg tap av store summer, og ikke minst ergrelsen over å ikke få tilbake det som tilhører deg. Det er ikke bare gps tracker til båt og bil som er nyttig, men også bagasje kan spores, dersom de blir borte.

GPS ? LBS nøyaktighet

GPS-sporing får GPS-signal fra satellitt, som gjør at GPS-signalet ikke alltid er veldig bra og man kan oppleve å dette bort i rom, kjeller og steder satellitter ikke når.
LBS-sporing spores av GSM-ID fra GSM-nettverk, slik at denne funksjonen kan fungere på stedet der det er mobilt signal, slik at LBS-sporing fungerer i rom, kjeller og rør. Men er det ikke GSM-signal så fungerer heller ikke LSB-sporing. WiFi kan også brukes for å finne ut hvor du er, da sporere som har Wifi henter signaler fra modem rundt seg.

Det beste er derfor å kjøpe en GPS sporer som også har Wifi og LBS.

Opplevd nøyaktighet avhenger også av hvor «online» du kan stille GPS en til å være. For å spare batteri er de fleste GPS sporere ikke online. De henter ned data med jevne mellom rom, og du bør kjøpe en GPS som gir deg noen valgmuligheter.

Kostnader

Det er gratis å få GPS-signal fra satellitter og ned til GPS, men LBS-sporing er basert på GSM-nett, så det er her du må betale månedlig avgift. Wifi koster heller ikke noe å bruke da den «stjeler» signaler fra alle wifi modem/rutere rundt seg.

Ingen kommentarer

Skriv en ny kommentar